This Month’s Investment

It’s March so it’s my turn to invest a larger amount with Vanguard’s FTSE All-World UCITS ETF via BinckBank. I invested in January and the hubby did it in February. Now it’s my turn again. However, we haven’t really set a specific date each month. That means that we’re looking at stock prices…I know I know…we can’t time the market. But…but…but…we’d like to buy at the best moment of the month. I am soooooooooooo going against my own advice and ideas here!

What would you suggest?

Love,

Mrs EconoWiser

Advertisements

19 thoughts on “This Month’s Investment

  1. Mqrius

   A different way of looking at it: You expect, on average, that the fund is going up. The longer you wait, the more of this expected rise you’re missing out on.

   Reply
 1. qwer1234

  Do you have a reason for choosing this ETF (ticker VWRD or VWRL, I assume) with TER = 0.25% over investing half of the time in VTI (TER = 0.05%) and half of the time in VXUS (TER = 0.14%)? Both options give you global equity exposure.

  Reply
  1. econowiser Post author

   Yeah, it’s in euros…
   We’re psychologically just not ready to go for the dollar version just yet.
   And when we do go for the dollar version, we prefer going for 1 fund which has it all, VT at 0.18%.

   Reply
 2. Frenchie

  Think that you will keep them 10 years, and at the end, the buying price is not so important 🙂
  I know it is hard, it tried like you and gave up, just bought it whenever.

  Reply
 3. Scot

  “We’re psychologically just not ready to go for the dollar version just yet.”

  We hebben hier al eerder over gesproken maar er is geen enkel verschil in valutarisico (tussen VT en Vanguard FTSE All World), ondanks dat Vanguard Total World Stock in USD wordt verhandeld. De valuta waarin de stukken wordt verhandeld is niet zo relevant. Het gaat om de valutaexposure binnen het product. De Vanguard FTSE All World ETF heeft niet alleen een hogere TER dan de Vanguard Total World Stock ETF (namelijk 0,25% versus 0,18%). Het grootste verschil zit in de bronbelasting op Amerikaanse effecten. Uitgaande van 2% dividend en 50% Amerikaanse aandelen binnen beide ETF’s kost de Vanguard FTSE All World ETF jaarlijks 0,15% extra. Totaal heeft deze ETF dus 0,22% extra kosten ieder jaar !

  Reply
  1. econowiser Post author

   Ha Scot,
   Jup, dat snappen we allemaal en je hebt helemaal gelijk. En toch vinden we het nog eng om een dollarrekening te openen. Stom, he?!
   Ik ben al over de streep, maar de manlief twijfelt nog. En aangezien wij alle centjes als onze centjes zien moet ik toch echt wachten tot hij ook over de streep is.

   Reply
 4. rationaldutch

  Scot, betaal je dan bij die Amerikaanse ETF strict minder bronbelasting dan bij de Europese? Ik kan me bv voorstellen dat je bij de Europese ETF minder bronbelasting kwijt bent aan Europese aandelen binnen het fonds. Of is het volgens jou zo dat de kwestie van bronbelasting alleen voor Amerikaanse aandelen geld?

  Beleg je zelf in Amerikaanse ook in deze Amerikaanse Vanguard ETFs. Zo ja, via welke broker doe je dat?

  Alvast bedankt

  Reply
  1. econowiser Post author

   Bij de Amerikaanse ETF kun je de 15% bronbelasting terugvorderen en bij een Europese ETF niet (want in Ierland). Zie mijn blogjes over bronbelasting.

   Scot belegt in VT, zie zijn opmerking bij deze blog. https://econowiser.wordpress.com/2014/01/28/guest-post/#comments

   Broker kan ik niet terugvinden. Wel in een opmerking onder diezelfde post argumenten waarom Binck (lenen geen effecten uit) veiliger is dan Lynx etc (die doen dat wel).

   Kloppen mijn aannames so far, Scot? En wederom: bedankt voor je waardevolle inbreng!

   Reply
  2. rationaldutch

   @Scot
   Ik zal mijn vraag nog wat proberen te verduidelijken:

   Je zegt dat VT een voordeel heeft omdat *binnen* het fonds geen dividendbelasting wordt gerekend voor Amerikaanse aandelen omdat het fonds een Amerikaanse domicile heeft. Ik hoor dat ook van Vanguard en andere bronnen. Je zegt dat je hierdoor zo’n 0.3% voordeel kunt behalen tov FSTE All world.

   Alleen, wat ik me afvraag hoe zit dat met bv Europese aandelen, zou hier Vanguard FTSE All World niet een voordeel kunnen hebben met haar Ierse domicile? Zou het niet zo kunnen zijn dat *binnen* het fonds, bv geen dividendbelasting wordt gerekened als Ierse aandelen dividend aan het fonds betalen.

   @Econowiser
   Is het misschien een idee om een forum te verbinden aan dit blog? Op die manier zouden lezers van je blog rechtsstreeks ervaringen kunnen uitwisselen ipv de “comments” van je blog hiervoor te “misbruiken” 🙂

   Reply
   1. econowiser Post author

    Een forum lijkt me een geweldig idee! Ga het er eens met de hubby over hebben over hoe we dat het beste op kunnen zetten. Dan blijft de discussie per onderwerp ook overzichtelijker.

 5. Scot

  @rationaldutch

  Het onderdeel bronbelasting (withholding tax) is mijns inziens het meest relevant voor Amerikaanse aandelen omdat deze circa 50% van de portefeuille van Vanguard Total World Stock en Vanguard FTSE All World ETF uitmaken. Ierland is slechts 0,1% van de portefeuille en derhalve niet relevant. Voor de andere grote posities in portefeuille, zoals Japan, UK, Frankrijk, Duitsland etc. is het onderdeel bronbelasting wel weer relevant (maar minder dan tav Amerikaanse aandelen). Je zou dan een vergelijking moeten maken tussen de tax treaties (belastingafspraken) die er zijn tussen de VS met deze landen enerzijds en tussen Ierland en deze landen anderzijds. Daar komt echter bij dat een tax treaty nog niet direct wil zeggen dat de dividenden die binnen deze ETF worden ontvangen tegen dit tarief worden afgerekend. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld een belastingverdrag met Duitsland waarin staat dat er slechts 15% dividendbelasting ingehouden hoeft te worden. Indien Duitse aandelen echter dividend uitkeren aan Nederlandse beleggers dan wordt er toch gewoon 26,4% dividendbelasting ingehouden waardoor beleggers zelf 11,4% dividendbelasting dienen terug te vorderen bij de Duitse fiscus en de resterende 15% kunnen verrekenen via de aangifte in Nederland. Wil je de bronbelasting zoveel mogelijk beperken dan kan dit door 1) zelf in individuele aandelen te beleggen (en alles zelf terug te gaan vorderen) en/ of 2) te beleggen in fondsen/ ETF’s die juridisch zijn gevestigd in bijvoorbeeld Nederland (het land met zo’n beetje de beste belastingverdragen) EN zelf ook actief gebruik maken van de mogelijkheid om bronbelasting daadwerkelijk terug te vorderen (zoals Meesman, maar ook Kempen Global of European HDF hetgeen echter weer actief beheerde fondsen zijn). Een belastingverdrag an sich zegt dus volgens mij niet zo heel veel. Je moet ook nog een partij hebben die er zin in heeft om alle buitenlandse bronbelasting daadwerkelijk terug te gaan vorderen. Het is een uiterst complex geheel maar uiteraard van belang voor het totaalrendement. Gevoelsmatig denk ik echter dat het voor de buitenlandse bronbelasting (anders dan bij Amerikaanse aandelen) BINNEN de ETF niet zo heel veel uitmaakt of deze juridisch is gevestigd in de VS of Ierland. Anders zouden de Amerikaanse beleggers immers wel massaal de ETF’s kopen in Ierland toch ?

  Reply
 6. Scot

  @econowiser en @rationaldutch

  Ik beleg zelf inderdaad alleen in VT via de broker Lynx. Het ordersysteem bij Lynx is wel wat complexer dan bij Binck hoor. Je stort euro’s op de geldrekening en indien je dan een transactie doet in dollars (zoals aankoop VT welke in USD noteert) dan blijven de euro’s gewoon staan en komt er een debetstand op de dollarrekening (dit wil je uiteraard niet ivm debetrente). Je dient dan via een tweede transactie euro’s te verkopen en dollars te kopen. Je kunt het ordersysteem echter ook zo instellen dat dit automatisch gaat (http://www.lynx.nl/tips/fxorder.php). Je betaalt voor de transactiekosten en de valutatransactie in totaliteit circa 1/3 van eenzelfde transactie via Binck. Lynx werkt via het platform van Interactive Brokers (IB) en deze partij kan inderdaad besluiten aan securities lending te doen. Dit kan Vanguard binnen de ETF’s echter ook doen. Verschil is wel dat Vanguard de opbrengsten volledig ten goede laat komen aan de ETF zelf en IB doet dit niet. Er is echter regelgeving van toepassing (SIPC en FSCS) die volgens mij de belegger voldoende beschermen. Ik zou echter geen liquiditeiten aanhouden bij een broker, maar alleen beleggingen. Indien de positie in VT te groot wordt kun je er natuurlijk voor kiezen om kosteloos een deel over te laten boeken naar bijvoorbeeld Binck. Transactiekosten zijn dan immers niet relevant voor dat deel omdat je deze positie wellicht 20 of 30 jaar aanhoudt.

  Reply
  1. econowiser Post author

   Thanks, als de manlief over de streep is gaan wij ook in VT bij Lynx. Misschien dat we dan niet meer of minder inleggen in VWRL bij Binck, maar we blijven zeker wel bij Meesman maandelijks inleggen.

   Reply
 7. Frenchie

  Hi, sorry to interrupt, but i wish we could have a conversation in English, because Google translator does a really poor job at translating you very interesting conversation
  Miss EconoWiser, I am afraid it would be too much to ask if you could make a summary for your european readers ? That would be awesome !

  Reply
 8. rationaldutch

  @scott Thanks for you eleborate and friendly answer!
  @mrseconowiser Great that you are considering a forum!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s