Guest Post

Oh, hi and welcome!

The page views on my blog have gone through the roof today. Thanks to my guest post at Uncle J’s wonderful blog.

Index investing is becoming more and more popular in Europe. I’d say it’s the future of investing for Europeans. It’s just that many of us haven’t discovered this amazing form of investing just yet.

Let’s learn from each other, educate one another and create some sort of cool European index investing community?!

You can find all of my posts on investing right here. I recommend you start with the oldest post (click on “older posts” a couple of times) and work your way up to the most recent one…if you’re interested.

Love,

Mrs EconoWiser

Advertisements

10 thoughts on “Guest Post

 1. Scot

  Leuk artikel en een leuke blog. Ik zie het verschil in currency risk niet hoor tussen de Vanguard FTSE All World en Vanguard Total World Stock ETF (VT). Eerstgenoemde heeft een koers in euro’s en de tweede noteert in dollars. Onderliggend binnen de portefeuilles is de valutaspreiding echter ongeveer identiek (beide ca. 50% US dollars). Vanguard FTSE All World dekt 90% van het beleggingsuniversum en belegt in large- en midcaps. Vanguard Total World Stock ETF dekt 98% van het universum en belegt naast large- en midcaps ook in smallcaps. De TER van VT is 0,19% en van FTSE All World is deze 0,25%. En dan ……….. de dividend lekkage. Uitgaande van 50% Amerikaanse aandelen in beide ETF’s en een dividend yield voor Amerikaanse aandelen van 2%, bedraagt de jaarlijkse dividend lekkage voor het Amerikaanse deel : 2% x 0,15% = 0,3% per jaar. De TER van FTSE All World komt daardoor op 0,55% (0,25% + 0,3% dividend lekkage) terwijl VT geen dividend lekkage kent voor Dutch investors, dus TER blijft hier op 0,19%. Verschil derhalve qua kosten tussen beide is 0,36% (!) per jaar.

  Alternatief voor VT (Total World Stock) is de volgende combi : 45% Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) en 55% Vanguard Total International Stock Market ETF (VXUS). Op deze manier heb je dezelfde regioverdeling. De ETF’s hebben een TER van resp. 0,05% en 0,16%. In deze verhouding dus een gecombineerde TER van 0,11%. Ja, het kan goedkoper. Geen dividend lekkage voor het Amerikaanse deel van de portefeuille. Onderliggend beleg je door middel van deze combinatie in ruim 9000 (!) aandelen. Het is wel afhankelijk van het te beleggen vermogen anders worden de orders te duur. So far …..

  Reply
  1. econowiser Post author

   Hi Scot, Welkom!

   Geweldige input! Thanks!

   Ja, met die currency risk worstel ik nog steeds. Bedankt voor je input, heel waardevol! Inderdaad, All World zit niet in small cap en dat is jammer (Heb net Malkiel gelezen en zie inderdaad de meerwaarde van small cap in je portefeuille). Daarom overwegen wij ook VTI in dollars (deze wil ik heel graag, via Interactive Brokers, maar de manlief durfde het nog niet aan, dus nu alleen nog Meesman’s Global zonder dividendlekkage & Emerging mutual funds maandelijks en Vanguard All World via BinckBank per twee maanden ivm kosten, ik wil de bedragen niet noemen). De combi met VXUS is ook al door het hoofd geschoten, maar nog niet serieus naar gekeken.

   Mag ik zo brutaal zijn om te vragen wat jouw beleggingsstrategie is?

   Reply
 2. Mark

  Heb een paar vragen naar aanleiding van de post en Scot’s reactie, zou fijn zijn als iemand hier een antwoord op heeft!
  Hoe komt het dat er geen dividendlekkage is bij het Amerikaanse deel van een in de VS geregistreerde ETF? Komt dit doordat de bronbelasting niet eerst bij het fund wordt afgehouden en direct aan de aandeelhouder wordt gerekend? Middels zo’n W8-BEN formulier en verrekenen met de inkomstenbelasting valt de dividendbelating toch uiteindelijk geheel terug te krijgen?
  Ingaande op de currency risk, ik begrijp het stuk over het aandeel dollars binnen het fonds. In principe loop je toch ook nog risico wanneer je de stukken uiteindelijk weer verkoopt? Omwisselkoersen hebben naar mijn idee ook invloed op je uiteindelijke resultaat.
  Excuses voor al de vragen, ben pas sinds enige tijd bezig met beleggen.
  Overigens nog gefeliciteerd met de post bij jlcollinsnh!

  Reply
  1. econowiser Post author

   Dag Mark, welkom!
   Dat leg ik hier uit: https://econowiser.wordpress.com/2013/12/08/index-investing-with-dollars-for-europeans/
   Het komt erop neer dat de VS ons geen 30%, maar 15% dividendbelasting in rekening brengt. Die 15% bronbelasting kun je bij de belastingdienst weer terugvragen/verrekenen en heb je het inderdaad in zijn geheel weer terug.

   In mijn ogen loop je inderdaad wat risico als je de stukken weer verkoopt…want dan heb je het te doen met de dan geldende dollarkoers.

   Bedankt voor je compliment!

   Reply
 3. Scot

  Ik beleg zelf in de Vanguard Total World Stock ETF (VT). Het voordeel dat te behalen is via de combi VTI/ VXUS (Total Stock Market + International Stock Market) ten opzichte van 100% VT is relatief gering. Zeker wanneer je ieder kwartaal wilt investeren wegen de transactiekosten en valutakosten natuurlijk ook mee. Ik beleg via Lynx. Inclusief valutakosten betaal je dan ca. eur 6,5 per transactie. Het valutarisico bij verkoop lijkt me te verwaarlozen indien je de ontvangen dollars direct omzet naar euro’s.

  Reply
  1. econowiser Post author

   VT wordt ook aangeraden door Malkiel en die staat hier als hoogste op het investeren in dollars lijstje. En inderdaad, geen gedoe met twee fondsen. Had het er vanavond nog met de manlief over. Hopelijk gaan we binnenkort de eerste storting doen.

   Waarom koos je voor Lynx? Wij dachten aan Interactive Brokers.

   Reply
 4. Scot

  IB rekent een inactivity fee van $ 10 per maand. Ik heb het idee dat IB is opgezet voor traders terwijl wij Bogleheads (Jack Bogle is de oprichter van Vanguard) juist een buy-and-hold portefeuille opbouwen. Lynx rekent deze inactivity fee niet. Ik heb me verdiept in de bescherming van beleggers bij Lynx en het schijnt dat zowel bescherming op basis van de SIPC als de FSCS van toepassing is. Daarnaast kun je natuurlijk altijd wat belegd vermogen overboeken van Lynx naar Binck om zo te spreiden over twee brokers. Een nadeel van IB (en dus van Lynx) is namelijk dat zij effecten van beleggers mogen uitlenen. Dit is de reden dat deze brokers (incl. De Giro) goedkoper kunnen opereren. Binck doet dit niet en dat is wel een voordeel. Vandaar dat hun tarief was hoger is. De keuze voor een goede broker is lastiger dan die voor een goede beleggingsstrategie. In het boek van Malkiel wordt ook gesproken over de juiste mix tussen stocks en bonds en het grappige is dat beide auteurs het niet eens zijn over de juiste mix. In alle Engelse literatuur wordt Vanguard Total Bond Market ETF als invulling voor het obligatiedeel gebruikt. We hebben het op deze blog nog niet gehad over het obligatiedeel van de portefeuille. Eigenlijk alleen over de categorie aandelen. Een belegging in deze obligatie-ETF is echter gericht op Amerikaanse beleggers omdat het hier om een 100% dollarpositie gaat en binnen het obligatiedeel van de portefeuille wil je geen valutaexposure lijkt mij. De benchmark van obligaties voor Europese beleggers is de Ishares Euro Aggregate Bond ETF (http://nl.ishares.com/nl/rc/producten/IEAG). Dit deel van de portefeuille is ook lastiger dan het aandelendeel en is wellicht pas van belang indien de beleggingshorizon korter wordt en derhalve risico’s wat afgebouwd dienen te worden.

  Reply
  1. econowiser Post author

   Ha Scot,

   Oh, kijk, dat van die inactivity fee wist ik niet! Ja, wij Bogleheads beleggen heel anders en aan ons verdienen ze weinig transactiekosten. Inderdaad, het feit dat ze de boel uit mogen lenen vinden wij ook niet zo gezellig. En het bewaarbedrijf voor Lynx en IB zit in het buitenland, terwijl dat van Binck zich in NL bevindt. Alleen rekent Binck zulke hoge kosten voor aankopen in dollars!

   Over de obligaties denken we nu inderdaad nog niet teveel. Ik heb wel wat bij Meesman, maar ben gestopt met inleggen. Richting de datum dat we met (vroeg)pensioen willen zullen we onze beleggingen aanvullen met obligaties. Ik las eens je leeftijd in obligaties, maar dat vinden we te defensief. Het idee van jlcollinsnh stond me wel aan: 50% aandelen, 25% obligaties en 25% REITs (maar in dat deel mag je ook de waarde van je huis rekenen).

   De focus ligt nu op het beleggen in dollars.

   Ja, geinig dat die twee elkaar tegenspreken in het boek. En ook geinig dat ze het toch niet konden laten om met een klein deel van het vermogen actief te beleggen tegen beter weten in.

   Reply
 5. devale

  interessante discussie, en bedankt voor de info Scot!

  weet iemand of je de dividend belasting naderhand kan terugvragen, of dat je van tevoren een W8-BEN formulier moet invullen/opsturen? ik investeer via Binck, en na deze post ook in VT.

  Reply
 6. Martijn

  Ik heb deze en andere posts en reacties met veel interesse gelezen, met name ook degene omtrent de risico’s van Lynx vs. Binck.

  Als ik alles zo lees lijkt mij de goedkoopste en veiligste route de volgende:

  – Order VT via Lynx, transactiekosten zijn dan ongeveer € 6,50
  – Boek de aandelen over naar je portefeuille bij Binck, dit is volgens mij gratis aan zowel de Lynx als Binck kant

  Heb je op deze manier nu én de minste transactiekosten én het minste risico qua broker, of zie ik iets over het hoofd?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s