I Didn’t Know That Many People Have Trouble Paying Their Mortgage

Wow. I. Had. No. Idea.

About 80.000 households in The Netherlands are more than 3 months behind on their mortgage payments. There are roughly about 7,5 million households in The Netherlands. That’s more than 1%. Shocking!

In extreme cases people commit suicide because they can’t cover their mortgage expenses anymore. I do think banks are to blame. They lent people ridiculously high mortgages while their incomes didn’t match that amount. The whole Dutch situation is so sad. The housing bubble which the banks helped create burst and guess who’s paying the price double?

On the other hand, there are many spendypants out there who just bought everything they “needed” and now realize that they have overspent and will risk losing it all. I do not feel sorry for those people.

Jeez, just the thought of losing your house. The bank knocking on your door and putting your house up for foreclosure. Making extra mortgage payments would be like talking gibberish to them. They can’t even afford the principal.

Again, never take out a mortgage that requires two full-time salaries. Never. Ever. That’s one lesson I’ll teach the kid.

Love,

Mrs EconoWiser

Advertisements

8 thoughts on “I Didn’t Know That Many People Have Trouble Paying Their Mortgage

 1. Valhalla

  En banken die het onderpand dan op veilingen veeeer onder de marktwaarde door dochterbedrijven opkopen en weer laten verkopen voor een hogere prijs, en vervolgens wel de hele hypotheeksom terugvorderen bij de debiteuren. Dat is niet zo netjes. De aantallen vind ik ook altijd zo wonderlijk. Ook van het aantal mensen dat rood staat enzo….

  Reply
  1. econowiser Post author

   Ja, dat zijn echt criminele praktijken van die banken! Mensen krijgen dan zelf niet eens de kans om hun pand op de vrije markt aan te bieden. Ja, als je dan zo om je heen kijkt dan weet je gewoon niet meer wat je moet geloven. Die mensen met twee leuke auto’s, dure kleding, gezellige reisjes, nieuwste meubelen etc…maar een baan waarvan je weet dat dat nooit kan matchen….wij zitten in een nieuwbouwwijk en hebben “ver onder ons limiet van 2 volle salarissen gekocht”. Er wonen dus ook mensen in hetzelfde soort huis die banen hebben waarvan je kunt aannemen dat die niet zo heel veel opleveren. Dan denk ik: oh oh, het zal maar mis gaan. En ook mensen die de aanbouw niet konden betalen, maar wel een extra kredietje namen voor nieuwe meubels…zucht… Ik ben bang dat het gros van de mensen nog steeds in lalaland leeft. Erg veel mensen in deze wijk zullen een aflossingsvrijtje hebben, want dat kon toen nog. En die betalen natuurlijk geen cent terug. Ook komen er nu dure tweekappers in onze wijk. Stellen zijn druk aan het rekenen of ze het huidige huis niet kunnen verkopen en naar zo’n tweekapper kunnen. Al die kosten om tien meter te verhuizen naar een groter en duurder huis?! Een stel heeft het gedaan…die hebben (nog) geen kinderen en zijn ZZP-er…ehm…tja…

   Reply
   1. Valhalla

    Die mensen ken ik ook inderdaad. En hier op het toch behoudende Tholen waren wij volgens de bankman een uitzondering dat we alles af wilden betalen. (uiteindelijk is er een foutje gemaakt en hebben we dus een ton aflossingsvrij maar dat ter zijde). Hij zei dat mensen pakken wat ze pakken kunnen. Lekker slim….

    Tegen ons werd ook gezegd dat we nog veel meer konden lenen en brieven in de bus of we geen krediet wilden in verband met ons nieuwe huis. Ik ben zo blij dat we ons niet lieten verblinden zoals anderen wel deden en wel hebben berekend hoe het leven zou zijn op 1 inkomen voordat we dit huis kochten.

    Ik begrijp ook echt niet dat je je huis niet eerst een x termijn te koop mag zetten bij een gewone makelaar, eigenlijk is het best misdadig, het verruineert letterlijk levens. Ik meen dat VEH hier tegen iets wilde doen toch?

   2. econowiser Post author

    Ja, wij werden ook voor gek verklaard tijdens de meeste hypotheekgesprekken. Huh, waarom willen jullie geen duurder huis? Ze spiegelden ons mallotige bedragen voor waar we dan fijn een huis voor uit konden zoeken. Het was soms een beetje moeilijk, dat geef ik toe, maar we zijn er niet ingetuind. Ik heb mezelf ook verboden om naar dure huizen te kijken, dan kom je ook niet in de verleiding. Met het plan van de tweekappers hier in de wijk was ik 1 dag niet blij met ons huis en wilde ik ook zo’n XXL-woning hebbuh. Daarna weer veilig op de voetjes geland en weer helemaal happy in ons huis. Lekker afbetalen die hap! En met 5 slaapkamers (we hebben op zolder 2 kamers laten maken) is het ook gewoon groot genoeg.

    VEH wil hier inderdaad iets aan doen, maar je hoort meer geluiden. Alleen de banken worden er wijzer van en de ex-huiseigenaar mag mooi 3 jaar de schuldsanering in. Oh, en alle andere schuldeisers hebben dan het nakijken. Eerst de belasting, dan de banken en dan de rest. Dus de kleine ondernemers zijn ook daar de pineut.

    Ik ben nog steeds aan het hopen op het verdwijnen van die fiscale klem, trouwens!

   3. econowiser Post author

    Oh ja, nu herinner ik me. We moesten bij de verkoopmakelaar onze gegevens doorgeven omdat het een nieuwbouwproject was en ze wel willen weten of mensen het huis kunnen betalen voor ze alle administratieve rompslomp met je ingaan. Die man die zei letterlijk: “Eh, maar jullie kunnen je twee van die huizen veroorloven…..???” En ik dacht alleen maar: NEE, wij kunnen ons dat helemaal NIET veroorloven. De bank en JULLIE zouden het heeeeel fijn vinden als wij een molensteen van twee keer zo veel om ons nek zouden hangen omdat je daar zo lekker aan verdient. Ik kan me iets veroorloven als ik het geld ervoor op de bank heb staan en het cash af kan rekenen. Een huis is dan de enige uitzondering….

   4. Valhalla

    Ja, dat zou mooi zijn inderdaad, ben benieuwd. Las wel dat dat ook vooral weer goed is voor de overheid en de banken?

    Was hier ook, jaaa maar je mag 4 ton hoor! Ja maar we willen maar (lol) 2,5. Ja maar je mag…. ja. De bank met ideeen zeg maar… En onze huizen zijn niet de mooiste, ben daarentegen wel blij dat we geen ton extra hebben bijgelegd voor een leuke jaren dertig uitstraling enzo, hoewel ik inderdaad wel eens dacht hmmm….

    En met vijf slaapkamers kan je nog wel effe vooruit, haha. Het is toch nooit genoeg als je zo gaat denken, gelukkig weten wij doorgaans wel beter 😉

   5. econowiser Post author

    Klopt, het zal wel weer erg goed zijn voor die partijen. Maar eenmalig een ton mogen schenken om in een huis te steken terwijl iedereen er een boeteclausule van maximaal 10-20% extra aflossen per jaar op heeft zitten of gekke fiscale klemmen zet natuurlijk totaal geen zoden aan de dijk. Het lijkt me dat ze dan iets gaan verzinnen waardoor je die ton maximaal dan ook echt in je huis kan steken. En dat kan alleen maar door alle belemmeringen op te heffen. Het is toch ook te gek voor woorden? Je krijgt een BOETE van de belastingdienst als je je huis sneller aflost met een bankspaarhypotheek. Je moet dus zo lang mogelijk een zo hoog mogelijke schuld houden zodat je zoveel mogelijk hra krijgt. Huh? Da’s toch ubernadelig voor de schatkist? Fingers crossed!

   6. econowiser Post author

    Wat de banken kunnen zouden bedingen is dat er geen extra inleg in het spaargedeelte gestort mag worden, want dat kost ze een hoge rente uitbetalen…maar dat er echt alleen afgelost mag worden. Dan krijgen zij meer cash en meer liquiditeit ofzo en da’s fijner voor de banken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s