I Have Increased My Investment Budget

The more I take in when it comes to index investing the more I come to realize that this is our golden ticket to early retirement. Therefore I have decided to increase the amount I automatically invest each month with €100. Between the two of us we now automatically invest €600 each month.

Up till now we haven’t thrown any extra money into these investment accounts yet. All that is going towards the interest-only part of our mortgage. As that will be paid off by the end of this year our plan is to throw extra cash into our investments accounts from then on. We still have to calculate things…but it seems like throwing extra money into the savings part of our mortgage will bite us in the ass in the end…because of our weird tax system. This means that we’ll go for a twenty-year mortgage (seventeen years to go still). Unless the tax rules will be changed, then we’ll pay off the damned thing much quicker.

We do find it very scary though…throwing the difference between our income and spending into investment accounts. I guess we’ll just have to get used to that?!

Love,

Mrs EconoWiser

Advertisements

5 thoughts on “I Have Increased My Investment Budget

 1. donebyforty

  That’s rad! I think you’re making the right decision, as those dollars, er, Euros have to go somewhere. If not towards the mortgage, then I think index fund investing is the right place (and even if you could pay down the mortgage without penalties, investing still might be the best place).

  Reply
 2. leo

  Vraagje aan Econowiser: doe je deze maandelijkse investeringen via Vanguard etf’s bij Binck of Vanguard indexfondsen van Meesman? En wat is het uiteindelijke doelbedrag waar jullie naar streven?

  Reply
  1. econowiser Post author

   Hoi hoi, altijd indexfondsen van Vanguard! (lees ook jlcollinsnh.com en dan vooral zijn serie over beleggen) Helaas kun je hier in NL niet direct bij Vanguard beleggen als particulier. Bij Binck kun je niet automatisch maandelijks inleggen en daar zijn de kosten te hoog voor kleinere inleg per maand. En in een keer een groot bedrag is natuurlijk niet slim voor je euro/dollar cost averaging, dus dat doe ik niet. Wij doen nu dus alles via Meesman en daar zijn wij super tevreden mee. Zeker nu ze een nieuwe, handige website hebben. Ook bij vragen krijg je zeer snel antwoord en ik heb zelfs Mr Meesman himself al een paar keer gesproken. Denkt goed mee, neemt je serieus (ik had na het lezen van het boek van Wintermans wat vragen en na de eerste inleg ook nog) en is super aardig. Maar ik heb wel een account bij SNS Fundcoach geopend. Deze maand gaat dat op in de website van SNS, dus ik wacht even met daar investeren. Als het overgezet is zit ik eraan te denken om te beginnen met €100 per maand in de S&P500, maar ben daar nog niet helemaal uit vanwege het valuta risico. En anders start ik daar ook met een mooi wereldwijd fonds, eigenlijk hetzelfde als bij Meesman. Maar dan heb je het weer bij twee partijen staan, geeft ook weer een goed gevoel ofzo.
   We kunnen ons investeringsbedrag per maand nog veel meer verhogen, maar wachten eerst de plannen van de regering op Prinsjesdag af. Nu kunnen we de hypotheek niet verder aflossen vanwege een fiscale klem. Als die wordt opgeheven gaan we keihard aflossen (maar laten wat we maandelijks inleggen in indexfondsen ook gewoon doorlopen) en als dat niet het geval is gaan we dus onze maandelijkse inleg nog drastischer verhogen.
   Het doelbedrag mag ik niet noemen van de manlief, dus ik geef percentages weer van hoever we van het doelbedrag zijn. Laten we het erop houden dat het doelbedrag ons met vroeg pensioen moet kunnen laten gaan. Ik ben nu 32 en ik zou het liefst vanaf mijn 50e niet meer “moeten” werken. Mijn man is nu 35 en dan kan hij dus op zijn 53e.

   Reply
   1. leo

    Wat goed zeg! Echt knap.

    Hoewel wij volgens mij niet de topsalarissen verdienen zoals jullie doen mijn vrouw en ik het op dezelfde manier: maandelijks inleggen bij Meesman. Nu even niet omdat we het een gek gevoel vonden om enerzijds een pot aandelen op te bouwen, terwijl anderzijds onze aflossingsvrije hypotheekschuld gewoon zou blijven staan.

    Aflossen geblazen dus en over een jaar of twee/drie is het huis echt helemaal van ons. Ik denk dat we dan de draad van periodiek beleggen weer gaan oppakken, maar misschien kiezen we er ook wel voor om allebei minder te gaan werken en meer tijd voor de kinderen (nu 4 en 2) in te ruimen. Dat is ook het het fijne van financiële planning, het geeft je de gelegenheid de regie te pakken over je eigen leven.

    Overigens zetten wij het risicomijdende deel meestal gewoon in spaargeld en spaardeposito’s. 10-jaars obligatierentes zijn de afgelopen dertig jaar gekelderd van een niveau van 12% toen tot ca. 2% nu. Dit heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan de obligatierendementen. Maar de kans op verdere rentedaling is zeer klein en dus kleeft er een behoorlijk koersrisico aan obligaties. Voor het risicomijdende deel van de portefeuille vinden wij dat niet zo’n fijn gevoel en daarom kiezen we voor de stabiliteit van spaarrente.

    Vorig jaar nog een mooie 10-jaars spaardeposito afgesloten bij ABN AMRO: 4,6% rente op rente per jaar.

    Veel succes met je inspirerende blog!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s